Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaroniki Basi

Składniki:
50 dag płatków owsianych
20 dkg masła roślinnego
4 jajka
20 dag cukru pudru
kilka kropki olejku migdałowego
tłuszcz i mąka do formy

Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane zrumienić na złoty kolor na mocno rozgrzanej suchej patelni, wyjąć i przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka. Żółtka utrzeć z masłem i 15 dag cukru pudru na gładką jednolitą masę. Białka ubić na sztywna pianę z pozostałym cukrem. Ostrożnie połączyć z masą żółtkową, dodać przestudzone płatki owsiane i olejek migdałowy, składniki wymieszać. Ciasto makaronikowe nabierać łyżeczka, formować z niego małe kulki i układać je na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka blasze. Piec 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *