Skład:
- 2 l wywaru z kości i warzyw,
- 20 dag wołowiny bez kości,
- 40 dag buraków,
- 150 ml śmietany,
- 20 dag białej kapusty,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 2 dag mąki,
- 5 dag fasoli perłowej,
- 4 dag ketchupu,
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do zup i kwas z buraków do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.