Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany z kolorowym nadzieniem

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 5 zielonych oliwek
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę a połówki oprószyć solą i na chwilę odstawić.
    Następnie cebulę posiekać a pomidor i paprykę pokroić w kostkę po czym smażyć całość ok. 2 min na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać miąższ z bakłażanów, oliwki oraz kapary.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zdjąć z ognia.
    Gdy farsz ostygnie wbić do niego jajko i dokładnie wymieszać.
    Napełnić połówki bakłażana farszem, posypać bułka tartą i skropić 2 łykami oliwy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 45 min.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Tomasza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *