Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kaparów
- 5 zielonych oliwek
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę a połówki oprószyć solą i na chwilę odstawić.
Następnie cebulę posiekać a pomidor i paprykę pokroić w kostkę po czym smażyć całość ok. 2 min na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać miąższ z bakłażanów, oliwki oraz kapary.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zdjąć z ognia.
Gdy farsz ostygnie wbić do niego jajko i dokładnie wymieszać.
Napełnić połówki bakłażana farszem, posypać bułka tartą i skropić 2 łykami oliwy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 45 min.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Tomasza