Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan faszerowany dipem

 

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml pasty z sezamu
  • sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • żółty ser
  • 2 łyżki oliwy

 

 

Sposób wykonania:
Bakłażany nakłuć w 5-6 miejscach po czym wstawić do piekarnika rozoranego do 200 stopni i piec ok. 1 godziny.
Następnie wyjąc bakłażany z piekarnika i przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ, który rozgnieć widelcem i wymieszać razem z posiekanym czosnkiem.
Dodać jeszcze sok z cytryny, wodę oraz pastę z sezamu.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Powstałą masę przełożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać zieleniną i żółtym serem.wstawić do rozgrzanego pierkanika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *