Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml pasty z sezamu
- sok z 2 cytryn
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 czerwona papryka
- żółty ser
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Bakłażany nakłuć w 5-6 miejscach po czym wstawić do piekarnika rozoranego do 200 stopni i piec ok. 1 godziny.
Następnie wyjąc bakłażany z piekarnika i przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ, który rozgnieć widelcem i wymieszać razem z posiekanym czosnkiem.
Dodać jeszcze sok z cytryny, wodę oraz pastę z sezamu.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Powstałą masę przełożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać zieleniną i żółtym serem.wstawić do rozgrzanego pierkanika i zapiec.