Składniki:
- 60 g masła
- 5 łyżek mąki
- 250 ml mleka
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 150 g startego sera o ostrym smaku
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 60 g mąki
- 125 g bułki tartej
- 500 ml oleju
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem cały czas mieszając.
Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodać jeszcze ser i trzymać na ogniu do momentu, aż się roztopi, wówczas dodać dokładnie ubite żółtka.
Powstałą masy uformować krokiety, które posypać mąką po czym zanurzać w białkach ubitych z mlekiem a potem obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć krokiety na rozgrzanym oleju.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D