Składniki:
-
- schab ew. karczek ok. 1/2 kg
- przyprawy (wg. uznania)
- margaryna ew. +smalec (do smażenia)
- cebula
- marchewka
- kapusta pekińska ok. 1/4 główki
- ogórek kiszony
- ew. pomidor (wg. uznania)
- śmietana 18% duża
- czosnek 1/2 główki
- koperek
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 jajka
- odrobina wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- mąka ok. 1/4 kg
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na dość grube plastry i podsmażamy z obu stron. W tym czasie przygotowujemy dodatki i sos. Kapustę szatkujemy, marchew trzemy na grubych oczkach tarki i dodajemy do kapusty, mieszamy. Cebulę, ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy prosto do śmietany dodajemy pokrojony koperek, sól, pieprz i całość mieszamy. Podsmażone mięso kroimy według uznania (moim zdaniem najlepsze jednak są cienkie paseczki) i ponownie wrzucamy na patelnie, przyprawiamy (Vegeta, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia, pieprz) i smażymy do uzyskania pożądanego koloru (jednak oby nie za długo aby mięso zbyt nie wyschło i nie stwardniało. Następnie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładką masę (jak ciasto na pierogi), gdyby było zbyt lepkie podsypujemy mąką. Dzielimy na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy na placki grubości ok. 3mm, średnicy największej naszej patelni ;D (uwaga przy smażeniu ciasto odrobinę rośnie). Gdy wszystko już mamy przygotowane smażymy placki, na kropli oleju z obu stron na złoty kolor. (pozostałe czynności wykonujemy dość szybko bo ciasto lubi czasem pękać) Po zdjęciu na środku nakładamy mięso, cebulę, sos i pozostałe dodatki, całość zwijamy jak Tortille wkładamy do woreczków ew. zawijamy do połowy folią spożywczą lub aluminiową aby nasz kebab się nie rozwalił podczas jedzenia.
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez lisi