Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z soczewicy Oskara

 

Składniki:

  • 25 dag wędzonego boczku
  • 3 żółte cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szkl. suchej soczewicy
  • 12 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe

 

Sposób wykonania:

  1. Oliwę z oliwek podgrzewać w garnku po 10 min po czym wrzucić pokrojony boczek w kostkę i lekko go zarumienić.
    Następnie dodać posiekaną cebulę i trzymać na ogniu kolejną 1 minutę.
    Wrzucić jeszcze posiekane łodygi selera oraz marchew.
    Wymieszać i smażyć kolejną minutę po czym dodać soczewice, listki laurowe i zalać całość bulionem.
    Pozostawić na ogniu ok. 1 godz.
    Przed podaniem usunąć liście laurowe i posypać natką pietruszki.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Oskara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *