Składniki:
- 25 dag pieczonego kurczaka
- 1 kiszony ogórek
- 2 ziemniaki ugotowane
- 2-3 łyzki masła
- ½ szkl. śmietany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki sera
- garść posiekanej zieleniny: koperek, szczypiorek
- sól
- mielona pikantna papryka
Sposób wykonania:
- Ziemniaki, mięso oraz ogórek pokroić w cienkie plasterki.
Następnie śmietanę lekko ubić z mąką i koncentratem pomidorowym.
Masę ziemniaczaną przełożyć na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i zalać ją śmietaną.
Oprószyć jeszcze papryką i delikatnie mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstniania.
Doprawić do smaku solą i przełożyć masę do małych kokilek.
Posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J