Składniki:
- 20-30 dag filetów z dorsza
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ białka
- 2 cebulki dymki
- 4 łyżki octu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 l rosołu
- ½ kostki rosołowej
Sposób wykonania:
- Rybę pokroić na plasterki, które oprószyć solą i mąką, odstawić na 15 min.
W między czasie sos sojowy wymieszać z octem oraz pieprzem.
Następnie rybę wymieszać z białkami i wkładać po plasterku do gotującego się wywaru.
Dodać sos sojowy z octem oraz kostkę rosołową.
Całość delikatnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2 min.
Przed podaniem posypać posiekaną dymką.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kornelia