Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony w winie z pomidorami

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 40 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki drobno pokrojonego selera
  • 1 łyżka posiekanych liść bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szkl. białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na 8 porcji, po czym smażyć je na rozgrzanej oliwie ok. 5 min, wówczas wrzucić pokrojoną cebulę i seler naciowy.
    Nadal smażyć, polewając stopniowo winem.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i smażyć do odparowania wina, wówczas dodać obrane i pokrojone pomidory.
    Pozostawić na ogniu pod przykryciem jeszcze przez 1 godz. w trakcie podlewać ciepłą wodą.
    Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Anna Cichoń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *