Składniki:
- 1 kurczak
- 40 dag pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki drobno pokrojonego selera
- 1 łyżka posiekanych liść bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szkl. białego wina
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kurczaka podzielić na 8 porcji, po czym smażyć je na rozgrzanej oliwie ok. 5 min, wówczas wrzucić pokrojoną cebulę i seler naciowy.
Nadal smażyć, polewając stopniowo winem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i smażyć do odparowania wina, wówczas dodać obrane i pokrojone pomidory.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem jeszcze przez 1 godz. w trakcie podlewać ciepłą wodą.
Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę i bazylię.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Anna Cichoń