Składniki:
- 8 dag mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka przypraw do pierników
- 3 żółtka
- 300 ml śmietany
- 5 dag białej czekolady
- 20 ml cointreau
Sposób wykonania:
Czekoladę roztopić w mleku po czym dodać żółtka oraz przyprawę do pierników.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie 200 ml śmietany ubić na sztywno i dodając do czekoladowej masy, delikatnie wymieszać.
Powstały mus chłodzić pod przykryciem ok. 8 godz.
Następnie zagotować śmietanę i rozpuścić w niej białą czekoladę, wówczas zdjąć z ognia i dodać resztę śmietany oraz likier, dokładnie wymieszać.
Mus rozłożyć na talerzach, wokół oblać czekoladowym sosem.
Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Katarzyna S