Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos Anety K

Składniki:

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 60 dag boczku
  • 50 dag mięsa np. łopatki
  • 50 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • przecierek pomidorowy
  • kilka wędzonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • przyprawy- jarzynka, pieprz, listek laurowy, kminek, majeranek

Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć na kilka godzin w wodzie. Kapustę pokroić drobniej żeby nie było długich „nitek”, zalać wodą, zamieszać, odcisnąć. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować parę minut. Następnie odlać wodę. Zalać kapustę wodą spod grzybów i winem, gotować. W innym ganku podsmażyć pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek i cebulę. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać śliwki, wymieszać i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecierek pomidorowy. Bigos smakuje najlepiej po kilkukrotnym podgrzewaniu i chłodzeniu.
Przepis został nadesłany na „Muza Ramsaya” przez Anetę K
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *