Składniki:
- 150 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 500 g wędzonego boczku
- 100 g szynki
- 100 g kiełbasy
- 100 g pieczonego schabu
- 2 szkl. żuru
- 1,5 l wody
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ szkl. śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Boczek ugotować po czym go odcedzić a do wywaru dodać pokrojone pieczarki, marchewkę oraz pietruszkę, doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 30 min, wówczas wlać żur i doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie zagotować.
Następnie dodać śmietanę, boczek pokrojony w cienkie paski, schab, szynkę i kiełbasę.
Całość dokładnie wymieszać i przed podaniem włożyć jeszcze połówki jajek.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Karolina P