Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka na czerwono

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szczypta majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżych ziół
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich cebulę również pokrojoną w kostkę, oliw, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku soą oraz pieprzem.
    Następnie włożyć do pomidorów udka i odstawić na 3 godz.
    Po tym czasie podsmażyć udka na rozgrzanej oliwie wymieszanej z masłem, wówczas dodać pomidorową masę i trzymać na ogniu ok. 30 min.
    Gotowe udka wyjąć, udekorować ziołami i przykryć talerzykiem.
    Po 10 min można podawać.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *