Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 szczypta majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżych ziół
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich cebulę również pokrojoną w kostkę, oliw, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku soą oraz pieprzem.
Następnie włożyć do pomidorów udka i odstawić na 3 godz.
Po tym czasie podsmażyć udka na rozgrzanej oliwie wymieszanej z masłem, wówczas dodać pomidorową masę i trzymać na ogniu ok. 30 min.
Gotowe udka wyjąć, udekorować ziołami i przykryć talerzykiem.
Po 10 min można podawać.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza