Składniki:
- 1 kuropatwa
- 1 plaster słoniny
- 5 dag chudego wędzonego boczku
- 1 główka czerwonej kapusty
- 4 marchewki
- 2 cebule
- łyżka gęsiego smalcu
- 3 łyżki masła
- 2- dag surowej kiełbasy wieprzowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kuropatwę odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie opalić i natrzeć solą oraz pieprzem.
Następnie obsmażyć kuropatwę na rozgrzanym maśle ok. 15 min.
W między czasie pokroić kapustę na 4 części, które gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min. po czym odcedzić i posiekać.
Obsmażoną kuropatwę wyjąć a do tego samego garnka wrzucić pokrojoną słoninę i stopić.
Naczynie żaroodporne wyłożyć połową kapusty, na niej ułożyć kuropatwę, którą obłożyć plasterkami marchewki cebuli po czym polać całość roztopionym smalcem i przykryć pozostałą kapustą.
Na samym wierzchu ułożyć jeszcze boczek pokrojony na duże kawałki oraz kiełbasę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok. 2 godz.
Upieczoną kuropatwę podzielić na mniejsze porcję.
Przed podaniem ułożyć je na kapuście, obłożyć kiełbasą pokrojoną w plasterki, marchewką oraz posypać skwarkami.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M