Składniki:
- • 1 kg świeżych śledzi
• 4 jabłka
• 8 jaj
• 4-5 cebul
• czerstwa bułka
• ½ szkl. mleka
• łyżka tartej bułki
• tłuszcz
• sól
• pieprz
• ocet
Sposób wykonania:
- Śledzie odfiletować po czym je posiekać.
Następnie dodać do nich bułkę namoczoną w mleku oraz żółtka, wymieszać.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce i również dodać do śledzi.
Całość ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałą masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do średni nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 45 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tomasza