Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z piekarnika

Składniki:

    • 1 kg świeżych śledzi
    • 4 jabłka
    • 8 jaj
    • 4-5 cebul
    • czerstwa bułka
    • ½ szkl. mleka
    • łyżka tartej bułki
    • tłuszcz
    • sól
    • pieprz
    • ocet

Sposób wykonania:

  1. Śledzie odfiletować po czym je posiekać.
    Następnie dodać do nich bułkę namoczoną w mleku oraz żółtka, wymieszać.
    Obrane jabłka zetrzeć na tarce i również dodać do śledzi.
    Całość ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałą masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do średni nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 45 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tomasza

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *