Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żur z kawałkami śledzia

 

Składniki:

  • 2 szkl. zakwasu owsianego
  • 3 szkl. wody
  • 1 osolony śledź
  • 4-5 suszonych grzybów
  • ½ szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Namoczonego śledzia obrać ze skóry i ości po czym pokroić w cienkie paseczki.
    Następnie grzyby zalać przegotowaną wodą, odstawić na 2 godz. i ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, wówczas je odcedzać i pokroić w paski.
    Do wywaru z grzybów wlać zakwas owsiany, doprowadzić do zagotowania i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać jeszcze śmietanę i podgrzać.
    Grzyby oraz śledzia włożyć do wazy i zalać żurem, wymieszać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *