Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z kurczaka z morelowym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg mielonego kurczaka
  • 1 szkl. miąższu z bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Nadzienie:

  • 120 g suszonych moreli
  • ¾ szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 szkl. miąższu z chleba

    Polewa:

  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki sosu teriyaki

Sposób wykonania:

  1. Do mielonego mięsa dodać miąższ z bułki, rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżkę soli i wody, pieprz, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstała jednolita masa, którą na chwilę odstawić.
    W między czasie 5 moreli odłożyć a resztę zalać osłodzoną woda i trzymać do momentu, aż zmiękną, wówczas je podgrzać i nadmiar zalewy odparować po czym morele dokładnie utrzeć.
    Następnie do utartych moreli dodać posiekaną cebulę i łodygę selera oraz miąższ z chleba.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Odłożoną masę z kurczaka rozsmarować na foli aluminiowej aby powstał prostokąt o wymiarach 28×23 po czym rozłożyć na nim morelowe nadzienie.
    Zawinąć folię aby nadąć kształt rolady, wówczas usunąć folię a roladę ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
    Posmarować ją jeszcze dżemem wymieszanym z 1 łyżką wody i sosem teriyaki i ułożyć połówki odłożonych wcześniej moreli.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *