Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • łyżki maki
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie śmietany 22 %

Sposób wykonania:

  1. Śliwki zalać winem i odstawić na 1 godz.
    W między czasie polędwiczki pokroić poprzecznie na 2 cm plastry, które oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać ¾ wina ze śliwek i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
    Następnie przelać sos do osobnego rondelka i gotować do momentu, aż odparuje ¼.
    Połowę śliwek rozgnieść widelcem i dodać do sosu razem ze śmietaną.
    Całość dokładnie wymieszać i gotować aż zgęstnieję i dodać pozostałe śliwki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do gotowego sosu włożyć mięso i podgrzać.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *