Składniki:
- 600 g schabu
- 120 g sera camembert
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki masła
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 szkl. śmietany
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanych listków szałwii
- 1 łyżeczka posiekanych listków majeranku
- 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na plastry, które rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem po czym usmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas steki wyjąć a na tą samą patelnie wlać wino i wymieszać zeskrobując dno.
Następnie wsypać zioła i doprowadzić do zagotowania dodać musztardę oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i dodać pokrojone ser, doprawić do smaku i trzymać na ogniu do momentu, aż ser się rozpuści.
Mięso ułożyć na półmisku i polać sosem.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P