Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wieprzowe z fasolą w orzeszkach

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek botwiny
  • 300g nasion fasoli
  • 300g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 listki szałwii
  • 2łyzki oliwy z oliwek
  • 1l bulionu
  • ½ kieliszka białego wina
  • 25 g orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Fasolę zalać wodą, wrzucić listki szałwii, doprowadzić o zagotowania i gotować do miękkości.
    W połowie gotowania posolić.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w paski botwinę i trzymać na ogniu ok. 1min.
    Następnie żeberka obrumienić na rozgrzanym tłuszczu po czym wyjąć żeberka i wylać tłuszcz.
    Ponownie włożyć żeberka, zalać winem i odparować, wówczas dodać przetarte pomidory, wlać podgrzany bulion i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 1godz.
    Na 5 min przed końcem gotowania doda botwinę, orzeszki oraz fasolkę, wymieszać i dogotować bez pokrywki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *