Składniki:
- 700 g żeberek wieprzowych
- 1 pęczek botwiny
- 300g nasion fasoli
- 300g pomidorów
- 1 cebula
- 2 listki szałwii
- 2łyzki oliwy z oliwek
- 1l bulionu
- ½ kieliszka białego wina
- 25 g orzeszków pinii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolę zalać wodą, wrzucić listki szałwii, doprowadzić o zagotowania i gotować do miękkości.
W połowie gotowania posolić.
W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w paski botwinę i trzymać na ogniu ok. 1min.
Następnie żeberka obrumienić na rozgrzanym tłuszczu po czym wyjąć żeberka i wylać tłuszcz.
Ponownie włożyć żeberka, zalać winem i odparować, wówczas dodać przetarte pomidory, wlać podgrzany bulion i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 1godz.
Na 5 min przed końcem gotowania doda botwinę, orzeszki oraz fasolkę, wymieszać i dogotować bez pokrywki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P