Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki miesne z oliwką i szaszłykami

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1 jajko
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 cebula
  • 4 łyżki tartej bułki
  • ½ słoiczka oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • kilka wiśni z kompotu
  • szczypta chili
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Obraną cebule posiekać po czym wrzucić na patelnie  z rozgrzanym olejem i zeszklić, wówczas dodać rozgnieciony czosnek i przez chwilę podsmażać, wówczas przełoży cebulkę do mięsa.
    Wbić jeszcze jajko, dodać połowę bułki tartej, tymianek oraz chili.
    Całość dokładnie  wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formujemy małe kulki, do których wcisnąć po jeden oliwce.
    Następnie obtoczyć jeszcze kulki w pozostałej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie brzoskwinie kroimy na kawałki i nabijamy na przemian z wiśniami na patyczki od szaszłyków.
    Przed podaniem kulki ułożyć na półmisku i przybrać szaszłyczkami.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *