Składniki:
- 2 szklanka mąki
- 1,5 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 3 jajka
- 8 bananów
- 1/3 szklanka rumu
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
- ulubione owoce ( np. truskawki, maliny)
Sposób wykonania:
Każdy obrany banan podzielić na 4 części. Zalać je alkoholem i odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesypać do miski. Drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Dodać żółtka, mleko i łyżkę oleju. Całość mieszać, aż nie będzie widać żadnych grudek. Białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Na końcu dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Banany osączyć z alkoholu. Każdy kawałek zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionymi owocami.
Przepis nadesłany na konkurs ,,Konkurs z Kolażem" przez Magdalenę.