Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łyska z wędzonym boczkiem

Składnik:
•    2 łyski
•    1 łyżka masła
•    200 g wędzonego boczku
•    1 łyżka tartego chrzanu
•    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•    1 jajko
•    1 łyżka śmietany
•    sól
•    pieprz
•    sok z cytryny
•    szczypta cukru
•    2 szkl. mleka
 

Sposób wykonania:
Łyski zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Następnego dnia, wyjąć, opłukać i skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, odstawić na 1-2 godz.
W między czasie orzechy wymieszać ze śmietaną, chrzanem oraz jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i powstałym farszem obłożyć łyski.
Każda łyskę owinąć jeszcze w cienkie plasterki boczku, obwiązać nitką i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec polewając wodą i sosem z pieczenia.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *