Składnik:
• 2 łyski
• 1 łyżka masła
• 200 g wędzonego boczku
• 1 łyżka tartego chrzanu
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 jajko
• 1 łyżka śmietany
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• szczypta cukru
• 2 szkl. mleka
Sposób wykonania:
Łyski zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Następnego dnia, wyjąć, opłukać i skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, odstawić na 1-2 godz.
W między czasie orzechy wymieszać ze śmietaną, chrzanem oraz jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i powstałym farszem obłożyć łyski.
Każda łyskę owinąć jeszcze w cienkie plasterki boczku, obwiązać nitką i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec polewając wodą i sosem z pieczenia.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze