Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 suszone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka orzeszków nerkowca
- sól
- 1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę o boku 2 cm. Podobnie pokroić obraną i oczyszczoną z nasion paprykę. Obraną marchewkę i łodygi selera pokroić w odcinki o długości 2 cm. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 2 minuty, dodać pokruszone papryczki chili, smażyć 30 sekund, dodać kurczaka i smażyć aż zmieni kolor. Do tak podsmażonego kurczaka dodać warzywa i przyprawy, smażyć mieszając około 4 minuty, dodać orzeszki, wymieszać i po minucie podawać. Znakomitym dodatkiem będzie ryż. Osoby nie przepadające za zbyt pikantnymi potrawami mogą oczyścić papryczki chili z nasion. Polecam, pychota.