Składniki:
- 50 dkg wołowiny lub mięsa drobiowego
- 5 owoców awokado
- 10 opieczonych w piekarniku papryk
- ½ szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- oregano
- sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Miąższ owoców zmiksować, wymieszać z pokrojonym drobno lub zmielonym upieczonym mięsem. Dodać przyprawy do smaku, połowę soku pomidorowego, pokrojoną w kostkę cebulę zeszkloną na odrobinie masła. Tak przygotowanym farszem napełnić opieczone i oczyszczone papryki. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą, pozostałym sosem pomidorowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C i zapiekać potrawę przez około 2 godziny. Przed końcem zapiekania obsypać tartym serem. Znakomite zarówno na zimno jak i na ciepło.