Cytron inaczej zwany: Cedrat, Ręka Buddy
Małe drzewo lub krzew o wysokości do 3 m. Na pędach posiada grube, krótkie kolce. Prawdopodobnie pochodzi z podnóża Himalajów (północno-wschodnie Indie, północna Birma). Rozprzestrzeniony już w starożytności do Chin i Europy. Owocem są żółte, jajowate jagody o długości około 15 cm i masie 2,5 kg. Owoce posiadają grubą woskowatą i pomarszczoną skórkę, a pod nią znajduje się podzielony na segmenty żółty, kwaśny miąższ. Owoce posiadają grubą skórę używaną do kandyzowania i następnie wyrobu słodyczy. W celu uzyskania kandyzowanej skórki, zielone, niedojrzałe owoce kroi się na pół, fermentuje w solance i w końcu moczy w mocnym roztworze cukru. Miąższ nie jest używany do celów konsumpcyjnych.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi