Cherymoja inaczej zwany: Flaszowiec peruwiański, Czerymoja, Jabłko budyniowe
Jest małym drzewem (do 7 m wysokości). Pochodzi z Ameryki Środkowej. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Chętnie rośnie na terenach powyżej 800 m npm. Pomimo że jest powszechnie uprawiany w Chile, Flaszowiec miękkociernisty nie jest rodzimym gatunkiem. Występuje w Peru , Ekwadorze, Kolumbii i Boliwii. Jest to półzimozielony krzew albo małe drzewo dochodząc 7 m wysokości. Drzewo dobrze się rozwija w obszarach podzwrotnikowych na wysokościach 1300-2600m. W Europie uprawiana głównie w rejonie Morza Śródziemnego (Hiszpania, Madera, Izrael). Owoc jest owalny, długości około 10-20 cm i o średnicy 7-10 cm. Mięsisty i miękki. Liczne czarne, niejadalne pestki (zawartość nasion jest trująca, niejadalna jest też skórka owocu). Miąższ o łagodnym słodko-kwaśnym smaku podobnym do mieszanki ananasa, mango i truskawki. Miąższ można spożywać na surowo (np. w sałatkach owocowych ) lub wykorzystywać do lodów, sorbetów, koktajli i jogurtów. Może również stanowić dodatek do likierów, koniaku i soku cytrynowego. Miąższ można przyprawiać wanilią, cynamonem, pieprzem, cukrem lub curry. Owoc cherymoi zawiera około 15% cukrów (w równych ilościach: glukoza, fruktoza i sacharoza), witaminę C (do 40 mg/100 g), jest również bogaty w wapń i fosfor.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi