Składniki:
- 20 dkg wędzonego łososia
- 2 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 2 pokrojone w kostkę dymki
- 2 łyżki majonezu
- koperek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę. Natychmiast w miseczce skropić go sokiem z cytryny aby nie czerniał. Paprykę oczyścić pokroić w kostkę, seler naciowy obrać z włóknistych skórek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę dymkę, paprykę i seler naciowy, wyłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z oliwy. Łososia pokroić w kostkę, dodać zeszklone na oliwie składniki i awokado, przyprawić. Dodać posiekany drobno koperek i majonez, dokładnie, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełnić „łódeczki” ze skóry pozostałej z awokado. Obsypać posiekanym koperkiem.