Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa huculska

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny bez kości z szynki lub chudego karczku
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • borówki lub żurawiny
  • liść laurowy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyty i osuszony ładny kawałek mięsa ponacinać ostrym nożem w kratkę na głębokość około 5 mm. Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, drobno pokruszonym liściem laurowym, odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane mięso nasmarować olejem ułożyć na blasze do pieczenia, podlać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 2 godziny, co kilkanaście minut polewając wytwarzającym się sosem. Cebulę obrać, drobno pokroić i dodać do piekącego się mięsa na 30 minut przed końcem. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek, obsypać żurawinami lub borówkami. Powstały sos zmiksować i podać w sosjerce. Znakomitym dodatkiem będą ziemniaki piure i marynaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *