Składniki:
- 1 kostka 25 dkg masła
- 18 ząbków czosnku
- 16 ziaren czarnego pieprzu
- 2 szczypty soli
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do przygotowania masła czosnkowego wybrać tylko ząbki w których nie rozpoczął się jeszcze proces wegetacji, te z zielonymi środkami zdecydowanie odradzam. W rondlu rozpuścić masło, podgrzać, dodać czosnek. Smażyć w minimalnej temperaturze przez około 30 minut uważając czy czosnek się nie zaczyna rumienić. Po tym czasie masło przecedzić przez gęste sito i przelać do czystego słoiczka, zamknąć.
Pozostały na sicie czosnek przełożyć do moździerza, dodać sól i pieprz, utrzeć całość na gruboziarnistą pastę, przełożyć do czystego słoiczka zamknąć.
Masło i piure czosnkowe przechowywać w lodówce. Cudowne dodatki do zielonych warzyw, ryb….
Polecam!