Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Masło klarowane i czosnkowe piure

Składniki:

  • 1 kostka 25 dkg masła
  • 18 ząbków czosnku
  • 16 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 szczypty soli


Sposób przyrządzenia:

Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do przygotowania masła czosnkowego wybrać tylko ząbki w których nie rozpoczął się jeszcze proces wegetacji, te z zielonymi środkami zdecydowanie odradzam. W rondlu rozpuścić masło, podgrzać, dodać czosnek. Smażyć w minimalnej temperaturze przez około 30 minut uważając czy czosnek się nie zaczyna rumienić. Po tym czasie masło przecedzić przez gęste sito i przelać do czystego słoiczka, zamknąć.

Pozostały na sicie czosnek przełożyć do moździerza, dodać sól i pieprz, utrzeć całość na gruboziarnistą pastę, przełożyć do czystego słoiczka zamknąć.

Masło i piure czosnkowe przechowywać w lodówce. Cudowne dodatki do zielonych warzyw, ryb….

Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *