Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do podrumienionego mięsa  dodać piwo i kawę , ponownie wstawić do piekarnika i dusić 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut kilkakrotnie obracając mięso. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroić go na plastry o grubości około 1 cm. Podawać z brukselką, buraczkami i ziemniakami. Smakuje również podawane na zimno jako przystawka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *