Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina zapiekana z jarzynami

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny bez kości
  • 50 dkg pomidorów
  • 5 cebul
  • 5 ziemniaków
  • 3 bakłażany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekły z wytwarzającego się soku. Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w plastry. W dużym, kamionkowym naczyniu układać warstwami cebulę, mięso, ziemniaki i bakłażany. Każdą kolejną warstwę przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, zrosić odrobiną oliwy. Na tak przygotowane danie wyłożyć drobno posiekane pomidory. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać kilkoma łyżkami wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *