Składniki:
- 1 kg wieprzowiny bez kości
- 50 dkg pomidorów
- 5 cebul
- 5 ziemniaków
- 3 bakłażany
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekły z wytwarzającego się soku. Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w plastry. W dużym, kamionkowym naczyniu układać warstwami cebulę, mięso, ziemniaki i bakłażany. Każdą kolejną warstwę przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, zrosić odrobiną oliwy. Na tak przygotowane danie wyłożyć drobno posiekane pomidory. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać kilkoma łyżkami wody.