Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki nadziewane orzechami zapieczone w bekonie i serze

Składniki:

  • 24 suszone śliwki
  • 24 cienkie plastry bekonu lub boczku
  • 25 cienkie plastry żółtego sera
  • 1 łyżeczka koniaku
  • 12 orzechów włoskich
  • szczypta mielonego imbiru

Sposób wykonania:

  1. Śliwki dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny. Odcedzić i obsączyć, polać koniakiem i wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Orzechy włoskie obrać i do każdej śliwki włożyć połowę orzecha. Na plastrach bekonu rozłożyć ser, oprószyć tartym imbirem, położyć śliwkę i zwinąć w ciasny rulon, spiąć wykałaczką. Tak przygotowane śliwki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiec w piekarniku aż bekon się zarumieni. Znakomicie smakują na zimno i na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *