Składniki:
- 8 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Farsz:
- 25 dkg grzybów
- 2 cebule
- olej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę, skłócone jajko, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Aby masa nie czerniała można dodać łyżkę śmietany.
Na patelni rozgrzać olej, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i pokrojoną drobno cebulę, smażyć aż odparuje powstający sos, przyprawić, wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem odpowiedniej formy wlać połowę masy ziemniaczanej, na niej ułożyć przygotowane grzyby, przykryć resztą ziemniaków. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż powierzchnia babki dobrze się zarumieni.