Składniki:
- 25 dkg różyczek kalafiora
- 25 dkg różyczek brokuł
- ½ szklanki tartego żółtego sera
- 4 małe cukinie
- 2 żółtka jaj
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- sos pomidorowy
Sposób przyrządzenia:
Brokuł i kalafiora zalać wrzątkiem, blanszować przez 7 minut, cukinię pokroić w plastry, zalać wrzątkiem blanszować 4 minuty, odcedzić, obsuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić, schłodzić. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając i dodając stopniowo połowę sera, sól i pieprz do smaku, gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkami. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, układać warstwami brokuł, cukinię i kalafior. Każdą warstwę polewać przygotowanym sosem mlecznym. Wierzch posypać resztą sera i polać śmietaną wymieszaną z żółtkami. Zapiec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego.