Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluchy z sera i ziemniaków (pielmienie)

Składniki:

  • 25 dkg gotowanych ziemniaków
  • 25 dkg białego tłustego sera
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dkg masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki i ser skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę, jajka, sól i cukier, starannie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować na grubość około 5mm i pociąć na pasy o szerokości 2,5 cm. Z tak przygotowanego ciasta wycinać kawałki o kształcie rombów. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, lekko posolić, wkładać przygotowane pielmienie i gotować 5 minut. Gdy pielmienie wypłyną na powierzchnie nakładać łyżką cedzakową na talerze, polać rozpuszczonym masłem lub śmietaną i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *