Składniki:
- 25 dkg gotowanych ziemniaków
- 25 dkg białego tłustego sera
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 dkg masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i ser skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę, jajka, sól i cukier, starannie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować na grubość około 5mm i pociąć na pasy o szerokości 2,5 cm. Z tak przygotowanego ciasta wycinać kawałki o kształcie rombów. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, lekko posolić, wkładać przygotowane pielmienie i gotować 5 minut. Gdy pielmienie wypłyną na powierzchnie nakładać łyżką cedzakową na talerze, polać rozpuszczonym masłem lub śmietaną i podawać.