Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie korzenne

Składniki:

  • 30 dag solonych filetów matiasów
  • 10 dag cebuli
  • olej
  • łyżka winnego octu (niekoniecznie)

Przyprawy:

  • ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk), ziarna gorczycy (1 łyżka), przyprawa korzenna wytrawna do piernika (1 łyżeczka)


Sposób przyrządzenia:

Śledzie  namoczyć na parę godzin w zimnej wodzie, odsączyć, pokroić na paski szerokości 1,5 cm. Cebulę pokroić w jak najcieńsze krążki lub w piórka. Układać warstwami rybę i cebulę przesypując przyprawami. Zalać olejem tak, żeby przykrył ryby, zamknąć słoik, pozostawić w lodówce na dwie doby, żeby się przegryzły smaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *