Składniki:
- 10 dkg filetu z łososia
- 10 dkg filetu z sandacza
- 10 dkg filetu z jesiotra
- 2 kiszone ogórki
- ½ szklanki zalewy z ogórków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ¼ cytryny
- 10 oliwek bez pestek
- 1 łyżka kaparów
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- 1 litr bulionu rybnego lub drobiowego
- natka pietruszki
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać część oleju, dodać cebulę, zeszklić, dodać pokrojone oliwki i kapary. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać zalewę z ogórków. Podzielone na mniejsze kawałki porcje ryby obrumienić na reszcie oleju i wraz z pokrojonymi w słomkę ogórkami i przecierem pomidorowym dodać do rondla z gotującym się wywarem. Dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, gotować bardzo powoli 15 minut. Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i zieleniną.