Składniki:
-
- 50 dkg wołowiny (chuda łata lub rzeberka)
- 3 łyżki ryżu
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu Tkemali
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, podzielić na porcje o wadze około 5 dkg, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż mięso zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulkę, zeszklić, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusić i przełożyć do bulionu. Dodać ryż, a gdy już będzie miękki, natkę pietruszki, rozgnieciony czosnek, sos Tekamali, sól i pieprz do smaku. Znakomicie smakuje z chlebem wiejskim.