Składniki:
- 50 dkg obranego ze skórek bobu
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 20 dkg tuńczyka w oleju
- sok z połowy cytryny
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podgrzać 1 litr wody, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, bób i czosnek. Gotować pod przykryciem aż bób dostatecznie zmięknie (nie rozgotować), odcedzić zachowując wodę, odstawić w ciepłe miejsce. Tuńczyka odsączyć z zalewy, zmiksować dodając paprykę, pozostała oliwę, pieprz kajeński i ugotowany wraz z bobem czosnek, sok z cytryny, zmiksować. Jeśli dip będzie zbyt gęsty dodać wody pozostałej z gotowania bobu. Podawać polewając bób przygotowanym dipem, udekorować zieleniną