Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w śmietanie z kluseczkami

Skład:

  • 1 kg łososia
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 cebule
  • 250 ml wywary z warzyw
  • 1/2 łyżeczki maggi
  • 1 łyżka masła
  • 1łyżeczka mąki
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Łososia oczyścić, zdjąć skórkę łuską, opłukać i osuszyć. Pokroić na plastry, lekko osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 15 minut. W garnku rozgrzać masło, włożyć drobno posiekane cebule, a gdy się zrumienią, dodać paprykę. Zalać wywarem z warzyw i gotować przez 10 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką, dodać maggi, sól, pieprz. Włożyć plastry łososia i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Podawać z kluseczkami kładzionymi lub francuskimi.

1 comment for “Łosoś w śmietanie z kluseczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *