Skład:
- 800 g szparagów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 120 ml gęstej śmietany
- 250 ml bulionu
- sól
- cukier
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 2 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe części, obrać zaczynając 2-3 cm poniżej główki. Oczyszczone szparagi powiązać w pęczki i wrzucić do wrzącej posolonej i posłodzonej wody. Gdy będą miękkie, wyjąć, osączyć i pokroić na kawałki długości 1 cm .
Przesmażyć masło z mąką, rozprowadzić zimnym bulionem, zagotować, wlać śmietanę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, dodać żółtka, doprawić solą, wrzucić pocięte szparagi, wymieszać. Zastosowań może być wiele, wybór pozostawiam czytającym .