Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Peklowana golonka w galarecie


Składniki:

  • 1 duża golonka
  • jarzyny i warzywa
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaprawa peklująca
Składniki:

  • 1 l wody
  • 1i1/2 łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 liście laurowe 
  • 6 ziaren ziela angielskiego


Sposób przyrządzania
Przyrządzanie zaprawy:
Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz soli peklującej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wywar wystudzić, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.
Peklowanie:
W szklanym lub kamionkowym naczyniu ułożyć wymytą golonkę. Zalać zaprawą peklującą, tak aby mięso było przykryte. Odstawić do lodówki na trzy doby, przewracając kilka razy.
Finał:
Golonkę wyjąc z zaprawy peklującej, opłukać. Włożyć do garnka, dodać jarzyny i warzywa, gotować aż mięso będzie odpadać od kości. Przecedzić. Mięso obrać z kości nie rozdrabniając go. Wywar ponownie gotować aż zostanie zredukowany do potrzebnej objętości. Przyprawić do smaku Kawałki mięsa ułożyć w formie, czosnek obrać, rozgnieść dodać do mięsa, zalać gorącym wywarem. Pozostawić do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *