Składniki:
- 1 duża golonka
- jarzyny i warzywa
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zaprawa peklująca
Składniki:
- 1 l wody
- 1i1/2 łyżeczki soli peklującej
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Sposób przyrządzania
Przyrządzanie zaprawy:
Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz soli peklującej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wywar wystudzić, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.
Peklowanie:
W szklanym lub kamionkowym naczyniu ułożyć wymytą golonkę. Zalać zaprawą peklującą, tak aby mięso było przykryte. Odstawić do lodówki na trzy doby, przewracając kilka razy.
Finał:
Golonkę wyjąc z zaprawy peklującej, opłukać. Włożyć do garnka, dodać jarzyny i warzywa, gotować aż mięso będzie odpadać od kości. Przecedzić. Mięso obrać z kości nie rozdrabniając go. Wywar ponownie gotować aż zostanie zredukowany do potrzebnej objętości. Przyprawić do smaku Kawałki mięsa ułożyć w formie, czosnek obrać, rozgnieść dodać do mięsa, zalać gorącym wywarem. Pozostawić do zastygnięcia.