Składniki:
- 1 młoda kaczka
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól
- 2 szklanki octu winnego
- 1 szklanka wody
- 5 małych cebul
- pietruszka
- marchew
- kawałek selera
- pieprz
- listek laurowy
- 5 ziaren jałowca
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę dokładnie opłukać, odsączyć. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą i rozdrobnionym czosnkiem, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu.