Składniki:
- 1 kg boczku surowego (kawałek w kształcie kwadratu)
- 1 średnia cebula
- ¼ papryki czerwonej
- olej, folia do żywności
- nici do sznurowania
- produkty Kamis:
- 1 łyżkę Przyprawy do mięsa wieprzowego
- 2 łyżki Warzywka
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plastry. Boczek natrzeć Warzywkiem, wierzch obłożyć cebulą, zawinąć w folię do żywności i odstawić na 3 dni do lodówki. Boczek wyjąć z folii i zdjąć cebulę. Boczek opłukać pod bieżąca wodą i natrzeć od środka Przyprawą do mięsa wieprzowego. Na środku, na całej długości, ułożyć cebulę i pokrojoną w centymetrowe paski paprykę. Złożyć na pół i zasznurować. Posmarować olejem, ułożyć w brytfance, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po 40 minutach odkryć. Piec jeszcze przez ok. 1 godz. w temp 180° C, co 10 minut polewając sosem z pieczenia.
Przepis nadesłany przez Kamis – Przyprawy SA