Składniki:
- kilka listków zielonej sałaty
- 3 pomidory
- 2 dymki
- ¼ główki młodej czerwonej kapusty
- po pół strąka zielonej i żółtej papryki
- 2 marchewki
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przyrządzenia:
Sałatę opłukać, osączyć. Porwać na drobniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w cząstki. Cebulę i marchewkę pokroić w krążki, a paprykę w paski. Kapustę poszatkować. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na sałacie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata