Składniki:
- 1 ½ kg golonki
- 1 kg kapusty kiszonej
- łyżka oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Golonkę oczyścić po czym nożem naciąć skórkę w kratkę.
Następnie natrzeć ją solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem oraz pokruszonym listkiem laurowym i mielonym zielem angielskim.
Tak przyprawioną golonkę wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przełożyć golonkę do brytfanny wysmarowanej olejem.
Wierzch przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 2 godzin.
Po tym czasie wyjąc golonkę z piekarnika, usunąć kości a mięso ponownie włożyć do brytfanny.
Dodać do niego posiekaną kapustę i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.