Składniki:
- 6 pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 8 łyżek bułki tartej
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Pomidory sparzone wrzątkiem obrać ze skóry po czym pokroić je w plastry.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem tak aby zachodziły na siebie.
Następnie cebulę i czosnek drobno posiekać po czym dodać do nich posiekaną pietruszkę, oliwę oraz bułkę tartą.
Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Powstałą kruszona posypać pomidory.
Skropić wierch roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż bułka tarta się zezłoci.
Na koniec posypać posiekaną pietruszką.