Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy z kwaszoną kapustą z jabłkami

Kapusta kwaszona z jabłkami

50 g boczku

pokroić w drobną kostkę i w

2 łyżkach oleju spożywczego

wytopić na skwarki, tłuszcz przełożyć do garnka

500 g kapusty kwaszonej

roztrząsnąć i ew. pokroić, włożyć do garnka, dodać

1/2 liścia laurowego
5 jagód jałowca

razem poddusić, podlać

125 ml (1/8 l) gorącej wody

i dusić kwaszoną kapustę przez około 30 minut, obrać

500 g kwaskowych jabłek

jabłka poprzekrawać na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie cząstki i razem ze

125 ml (1/8 l) białego wina

wmieszać do kwaszonej kapusty i razem dusić przez około 20 minut, gotową do spożycia kwaszoną kapustę z jabłkami przyprawić do smaku

solą, pieprzem

wyłożyć na podgrzany półmisek i postawić w ciepłym miejscu

2 sprawione kuropatwy (każda po około 250 g)

rozciąć od strony brzusznej nożycami do drobiu, opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć pieprzem ruszt grilla wyłożyć folią aluminiową, ułożyć kuropatwy grzbietem do góry, roztopić

1 łyżkę masła

brzuchy i skrzydełka kuropatw wysmarować połową roztopionego masła, ruszt wsunąć do uprzednio nagrzanego grilla, grillować kuropatwy najpierw z jednej, potem z drugiej strony, po odwróceniu kuropatw posmarować je resztą masła upieczone kuropatwy oprószyć solą, ułożyć na kwaszonej kapuście z jabłkami i udekorować

natką pietruszki.
Czas duszenia kapusty:

około 50 minut.

Czas grillowania: w piekarniku elektrycznym

strona brzuszga – około 8 minut
strona grzbietowa – około 10 minut

w piekarniku gazowym

każda strona po 5-6 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *