Kapusta kwaszona z jabłkami
50 g boczku
pokroić w drobną kostkę i w
2 łyżkach oleju spożywczego
wytopić na skwarki, tłuszcz przełożyć do garnka
500 g kapusty kwaszonej
roztrząsnąć i ew. pokroić, włożyć do garnka, dodać
1/2 liścia laurowego
5 jagód jałowca
razem poddusić, podlać
125 ml (1/8 l) gorącej wody
i dusić kwaszoną kapustę przez około 30 minut, obrać
500 g kwaskowych jabłek
jabłka poprzekrawać na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie cząstki i razem ze
125 ml (1/8 l) białego wina
wmieszać do kwaszonej kapusty i razem dusić przez około 20 minut, gotową do spożycia kwaszoną kapustę z jabłkami przyprawić do smaku
solą, pieprzem
wyłożyć na podgrzany półmisek i postawić w ciepłym miejscu
2 sprawione kuropatwy (każda po około 250 g)
rozciąć od strony brzusznej nożycami do drobiu, opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć pieprzem ruszt grilla wyłożyć folią aluminiową, ułożyć kuropatwy grzbietem do góry, roztopić
1 łyżkę masła
brzuchy i skrzydełka kuropatw wysmarować połową roztopionego masła, ruszt wsunąć do uprzednio nagrzanego grilla, grillować kuropatwy najpierw z jednej, potem z drugiej strony, po odwróceniu kuropatw posmarować je resztą masła upieczone kuropatwy oprószyć solą, ułożyć na kwaszonej kapuście z jabłkami i udekorować
natką pietruszki.
Czas duszenia kapusty:
około 50 minut.
Czas grillowania: w piekarniku elektrycznym
strona brzuszga – około 8 minut
strona grzbietowa – około 10 minut
w piekarniku gazowym
każda strona po 5-6 minut.